1) Az edzés előtti bemelegítés elengedhetetlen: mielőtt elkezded a fő részt az edzésedből, melegíts be alaposan! Ez a pont segít elkerülni a sérüléseket és az edzés is jobban fog esni, illetve jobb eredményeket is fogsz tudni produkálni.

 

2) Fordíts elegendő időt a pihenésre, regenerációra: testednek a fejlődés érdekében szüksége van megfelelő pihenési időre (ez nem azt jelenti, hogy egy kemény edzés után 2 napig ne mozogj, de nem is edzhetsz éjjel-nappal!)

 

3) Edzések után vezess le és nyújts: ez elengedhetetlen edzések után is, bármennyire is fölöslegesnek tűnik. (a sérülések nagy részét ezzel meg lehet akadályozni)

 

4) Edz tervszerűen! mindenki számára más és más edzés típusok fogják eredményezni a legoptimálisabb fejlődést, ez azt jelenti, hogy minden ember saját képességeihez és jelenlegi formájához kell alakítani az edzéseket (legjobb, ha szakember segítségét kéred)

 

5) Mozogj rendszeresen: legalább heti 3-4 alkalommal mozogj, így biztosíthatod a folyamatos fejlődésedet.

 

6) Legyen motivációd: nagyon sok példa van erre. Téged mi inspirálna leginkább arra, hogy rendszeresen sportolj, úgy hogy közben élvezed is? (pl fogyni szeretnél? vagy egy maratont lefutni?) Érdemes rövidtávú célokat és hosszútávú célokat is kitűzni.

-Rövidtávú :pl.: edzésekre célokat kitűzni (csak h egész konkrét legyek 😉  5X1000m: fokozódó legyen és az utolsó a leggyorsabb)

-Hosszútávú: pl.: 10km-en egyéni csúcs a következő évben.

 

7) Edz változatosan: Ne mindig csak monoton futásokat végezz. Rengeteg edzés típus van, amit a futók kézbe tudnak venni. Fartlek, intervall stb… Ezek használatával az edzések is élvezhetőbbek lesznek és a céljaid elérését is nagyban elősegíthetik.

 

8) Tanulj új dolgokat: rengeteg felület van, ahol lehet találni különböző gyakorlatokat és edzés módszereket. Nézz videókat, olvass és építsd be edzéseidbe.

 

9) Fuss változatos környezetben: Különböző talajon: személy szerint én a betont nem igazán preferálom, inkább rekortánon,salakon  futást vagy az erdei utakat javaslom.

 

10) Mozogj másokkal: Ha van ismerősöd aki hasonló tempóban edz mint te, beszélj vele össze és edzetek együtt. Hidd el ez nagyon jó dolog 😉

 

+1) Válasz megfelelő ruházatot: hát ez egy nagyon összetett téma: szerintem a legfontosabb a futócipő helyes választása a láb mozgásához, formájához és terepviszonyokhoz  alakítva. Emellett az évszakhoz és időjáráshoz való öltözködés is elengedhetetlen, hiszen törekedni kell az optimális izomhőmérséklet kialakítására és fenntartására, ellenkező esetben a sporttevékenység nem fogja elérni a kívánt hatást.

 

Ezek inkább tanácsok, mint sem irányelvek, minden szervezet más és más, különbözőképpen reagál egy-egy edzés ingerre.

Élj-Szeress-Fuss

7+6 gyakorlat ami alapjaiban változtatja meg a futóteljesítményed

Töltsd ki ezt az űrlapot és küldöm is neked az anyagot! 

Adatkezelési Tájékoztató

Gratulálok sikeresen jelentkeztél!