Először is azzal kezdeném mi is az a transzplantáció:

szervátültetés, azaz a transzplantáció egy szerv átültetését jelenti egy szervezetből egy másik szervezetbe, illetve ritkábban a szervezet egyik helyéről egy másik helyre. Az emberi gyógyászat dinamikusan fejlődő fontos ága. Donornak nevezzük azt a szervezetet, amelyből a szerv származik, és recipiensnek azt, amelyik szervezetbe az átültetés történik. Célja a recipiens sérült vagy hiányzó szervének a pótlása, ezzel életminőségének javítása és élettartamának meghosszabbítása. Legtöbbször állotranszplantációról van szó, azaz az átültetés egyik emberből egy vele genetikailag nem teljesen megegyező másik emberbe történik. A donor lehet élő, vagy elhunyt személy is.

 

 

Gyurkó Alexandra

23 éves máj transzplantált

 

Egy nagyon pozitív és közvetlen transzplantált sportolóval volt szerencsém megismerkedni. Igazán fiatal, 23 éves hölgy kiemelkedő sportsikereket ért már el élete során.

 

Újszülött korában diagnosztizáltak nála egy máj betegséget, miszerint a májában nem alakultak ki az epe utak. Ez egy vele született betegségből adódik és 1 hónapos korában derült fény erre a problémára. A transzplantációt 9 hónapos korában hajtották végre. A donor szervet az édesanyja biztosította számára. Ez a szervátültetés egy igazán érdekes történet. Magyarországon a szervátültetésnek a rendje, beleértve a technikai és jogi szempontokat is, szigorúan szabályozott. Élő donáció csak önkéntesség alapján, mindkét fél biztonságának maximális védelmével, a kockázatok körültekintő elemzése után történhet.

Magyarországon nem volt lehetőség ilyen transzplantációra, ezért Hamburgba kellett utaznia a családnak és ott tudták elvégezni a rendkívül bonyolult és kockázatos műtétet. Egy ehhez hasonló szervátültetés esetében egy élő donortól kapott szerv emeli a túlélés esélyét. Hamburgban a kórházi körülmények és az ellátás is egyaránt nagyon magas színvonalú. Nincsenek megkülönböztetések, ugyan azt az ellátást kapja egy magyar beteg, mint egy német, vagy bármilyen más nemzetiségű. Van egy úgynevezett Ronald McDonald ház, amely a beteg gyerekek és családjuk szállását biztosítja térítés mentesen, amíg szükségük van rá. Emellett a kint töltött idő alatt rendkívül magas színvonalú orvosi kezelésben volt részük és szinte semmilyen költségük nem volt a műtéttel kapcsolatosan.

A beavatkozás után étrendje megváltozott: sok mindent nem lehet fogyasztani és csak szép fokozatosan lehet vissza állnia a normál élethez a Alexandrának. Ebben az esetben a csecsemőkorban történt szervátültetés miatt nem volt nehéz megoldani ezt, hiszen a csecsemőknek alapvetően sokkal kevesebb fajta ételt és italt lehet fogyasztani.

A műtét után napi 2x kellett szednie kilökődés gátlót (reggel és este). Ennek magas vérnyomás a mellékhatása ezért vérnyomáscsökkentőt is adtak mellé.

Egy szervátültett személy immunrendszerre általában sokkal gyengébb, mint egy átlagos embernek, ezért kiemelten kell figyelnie magára, kerülnie kell a beteg embereket. Például a jelenlegi korona vírus is sokkal nagyobb veszélyt jelent számára. Emellett rendszeresen kell szednie vitaminokat és ásványi anyagokat is. Erre azért van szükség, mert a kilöködésgátló gyógyszer gyengíti az immunrendszert.

Óvodáskorában figyelt fel Alexandra a hasán lévő vágásra. Mivel az édesanyjától kapta a szervet és rajta és van egy hasonló heg nem is foglalkoztatta ez a kérdés. Az úszás edzéseken figyelt fel a különbségekre és ekkor tudatosult benne, hogy pontosan mi is történt.

Kisgyermek korban szívzörejt is diagnosztizáltak nála, de ezt az évek alatt kinőtte. Alexandra folyamatos orvosi felügyelet alatt van, ami azt jelenti, hogy 3 havonta vérvételre kell mennie és ekkor konzultációt tartanak orvosával, emellett évente egy nagyon alapos kivizsgáláson esik át, ami több napos kórházi bent fekvést követel meg.

A sportot és testmozgást nagyon kedveli, rendszeresen úszik és a jelenlegi helyzetben is rendszeresen sportol: fut és tornázik.

2005-ben 9 évesen kezdett el úszni. Napjainkban is heti 3 alkalommal jár úszni, ezt általában 1-1,5órán keresztül végzi. Előfordul, hogy transzplantáltakkal edz együtt, de van amikor triatlonistákkal végez egy edzést. Viszont vannak sportok, amiket nem végezhet egyáltalán. Ilyenek többek között a küzdősportok, a csapatsportok a röplabda kivételével. Kerülnie kell minden kontakt sportot, amik ütközéssel, eséssel járhatnak.

A sportban kiemelkedő eredményei vannak. Elmondása szerint a 2018-ban rendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága volt számára a legjobb és legemlékezetesebb verseny, amikor 1 nap alatt 7 versenyszámban indult és mind a 7 versenyszámban éremmel tudott haza térni. Már csak magát a 7 versenyszámot 1 nap alatt teljesíteni is kiemelkedő teljesítmény, de tegyük hozzá, hogy itt 2 számban is Európa-bajnok lett és a másik 5-ben pedig dobogós helyezést ért el.

Eredményei:

  • 400 m gyorsúszás: aranyérem
  • 100 m hátúszás: aranyérem
  • 50 m hátúszás: ezüstérem
  • 100 m gyorsúszás: ezüstérem
  • 50 m gyorsúszás: ezüstérem
  • 4 x 50 m mix gyorsváltó: bronzérem
  • 4 x 50 m mix vegyesváltó: bronzérem

Ezen kívül többszörös világbajnok, 2015-ben és 2018-ban az év legjobb női parasportolójának választották.

Edzéseit és versenyeit nagyobb figyelemmel nem követi orvosi vizsgálat. Heti edzésszáma átlagosan 4. Ebből heti 3x úszik. Heti 2 alkalommal saját testsúlyos edzéseket végez, ezeket általában úszás előtt vagy után végzi. Emellett heti 1 alkalommal eljár joga órákra is.

A fent említett kontrollokon kívül évente jár sportorvoshoz, de ezen kívül más orvosi felügyelet nem késéri sport tevékenységeit. Az ő elmondása szerint erre nincs is szükség, hiszen ő érzi, hol vannak a határi és tudja mikor elég egy terhelés.

Alexandra jelenleg az ELTE-n tanul földrajz és német tanár szakon. Sok barátja van és remek közösség tagja.

Étrendjében, azért vannak korlátozások. Orvos függő, hogy miből mennyit lehet enni és inni, de van pár étel és ital, amibe egyetértenek az orvosok, hogy nem szabad vagy csak mértékkel lehet fogyasztani. Ilyen például a grapefruit amit semmilyen körülmények között nem ehet meg. Ezt azért nem szabad, mert semlegesíti a kilökődés gátló gyógyszert. A ciprusi gyümölcsök se ajánlottak, esetleg néha-néha és nagyon keveset fogyaszthat belőlük. Az alkoholfogyasztás se ajánlott, maximum időnként egy-egy pohár bor, de csak minőségi. Tömény szeszes ital fogyasztása tilos.

Milyen szabályokhoz köti magát?

Mindent lehet, csak mértékkel.

A gyermekvállalásra kisebb esélye van, mint egy nem transzplantált nőnek. Ezt csak vizsgálatok után lehetne megállapítani, de lehetséges, hogy a gyógyszerek cserélésével létrejöhet terhesség. A gyermek csak császármetszéssel jöhet világra.

Mindent összevetve nem cserélné el az életét egy nem transzplantált életével, mert akkor nem ismerné a mostani barátit és nem az lenne, aki most. Emellett nagyon hálás szüleinek, hogy végig segítik útján. És igen lehetséges transzplantáció után is sportolni, nagy odafigyeléssel és mértékletességgel, nagyon szép eredményeket lehet érni.

7+6 gyakorlat ami alapjaiban változtatja meg a futóteljesítményed

Töltsd ki ezt az űrlapot és küldöm is neked az anyagot! 

Adatkezelési Tájékoztató

Gratulálok sikeresen jelentkeztél!